Dwa oblicza trawy cytrynowej


Istnieją rośliny, które od wieków znane są ludzkości jako te, które leczą. W czasach, gdy farmakologia zwyczajnie nie istniała, aby przeżyć ludzie musieli samodzielnie szukać środków zaradczych na choroby. Czasem zdarzało się tak, że oprócz wartości zdrowotnych, dana roślina posiadała też bardzo ciekawe i atrakcyjne wartości kulinarne i smakowe.

Stosowanie trawy cytrynowej

trawa-cytrynowa-zdjecie

Jednym z ciekawszych przykładów rośliny, która łączy kucharza z lekarzem jest trawa cytrynowa.

Przez kucharzy traktowana jest jako bardzo aromatyczna przyprawa, która posiada niezwykle przyjemny cytrynowy zapach i imbirowo cytrynowy smak. W kuchni jest szczególnie ceniona za brak kwaśnej nuty w smaku, tak charakterystycznej dla cytryny.

Przez lekarzy trawa cytrynowa (https://www.krainaherbaty.pl/ziola/trawa-cytrynowa) jest polecana z powodu działania przeciwbólowego oraz poprawiającego trawienie. Szeroki zakres działania przeciwbólowego bardzo szybko spowodował, że roślina ta była powszechnie stosowana w przypadku migren, bólów stawów, brzucha, czy też bólów menstruacyjnych.

 

Sposoby spożywania

 

W zastosowaniach medycznych stosuję się głównie suszoną trawę cytrynową, z której następnie wykonuje się napary i olejki. Zaparzać je można samodzielnie w domu.

W kuchni trawę cytrynową wykorzystuje się głównie w postaci świeżej, jednak w przypadku braku do niej dostępu, stosować można również ususzoną. Bardzo chętnie jest ona stosowana w przygotowywaniu ryb i owoców można. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać ją również do innych potraw np. do kurczaka, czy tez do wieprzowiny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *