Dwa oblicza trawy cytrynowej


Istnieją rośliny, które od wieków znane są ludzkości jako te, które leczą. W czasach, gdy farmakologia zwyczajnie nie istniała, aby przeżyć ludzie musieli samodzielnie szukać środków zaradczych na choroby. Czasem zdarzało się tak, że oprócz wartości zdrowotnych, dana roślina posiadała też bardzo ciekawe i atrakcyjne wartości kulinarne i smakowe.

Stosowanie trawy cytrynowej

trawa-cytrynowa-zdjecie

Jednym z ciekawszych przykładów rośliny, która łączy kucharza z lekarzem jest trawa cytrynowa.

Przez kucharzy traktowana jest jako bardzo aromatyczna przyprawa, która posiada niezwykle przyjemny cytrynowy zapach i imbirowo cytrynowy smak. W kuchni jest szczególnie ceniona za brak kwaśnej nuty w smaku, tak charakterystycznej dla cytryny.

Przez lekarzy trawa cytrynowa (https://www.krainaherbaty.pl/ziola/trawa-cytrynowa) jest polecana z powodu działania przeciwbólowego oraz poprawiającego trawienie. Szeroki zakres działania przeciwbólowego bardzo szybko spowodował, że roślina ta była powszechnie stosowana w przypadku migren, bólów stawów, brzucha, czy też bólów menstruacyjnych.

 

Sposoby spożywania

 

W zastosowaniach medycznych stosuję się głównie suszoną trawę cytrynową, z której następnie wykonuje się napary i olejki. Zaparzać je można samodzielnie w domu.

W kuchni trawę cytrynową wykorzystuje się głównie w postaci świeżej, jednak w przypadku braku do niej dostępu, stosować można również ususzoną. Bardzo chętnie jest ona stosowana w przygotowywaniu ryb i owoców można. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać ją również do innych potraw np. do kurczaka, czy tez do wieprzowiny.