Miód manuka – jak kupować?


Miody manuka są skutecznym środkiem podnoszącym odporność ludzkiego organizmu. Posiadają również właściwości bakteriobójcze, według wielu osób większe niż standardowe miody. Cena tego produktu jest jednak dość wysoka. Jak wybierać miody manuka by nie przepłacić?

słoik miodu manukaNajdroższe miody manuka oznaczone są liczbą 550+. Oznacza to dużą zawartość methylglyoaxalu – substancji o działaniu bakteriobójczym. Takim miodem, lub o zawartości niewiele niższej, można przeprowadzić kurację na przykład przeciwko Helicobacter pyroli – bakterii, która może powodować wrzody żołądka. Miodu manuka można również użyć jako swego rodzaju probiotyku – hamuje on rozwój szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu dobre drobnoustroje mają lepsze warunki do rozwoju.

Wysoka cena miodu manuka sprawia, że na rynku pojawiają się podróbki. Należy pamiętać, że miód o małej zawartości methyglyoaxalu różnią się od standardowych polskich miodów właściwie tylko smakiem. Istotny jest także proces produkcji miodu – jeśli w trakcie był on podgrzewany to również nie jest tak zdrowy jak wynikałoby to z ceny. Ta zasada dotyczy też zdrowych polskich miodów. Dlatego też podczas kuracji miodami manuka nie należy dodawać ich do herbaty – lepiej spożywać je w niezmienionej formie.