Miód wielokwiatowy – cud wielu kwiatów


ramka z plastrem mioduNektarowa słodycz, drogocenny dar naszych pól, łąk i drzew – miód wielokwiatowy, wybitnie smaczny i bogaty w składniki odżywcze. Dostępny w każdym zakątku kraju jako wiosenny i letni, różni się nutą aromatu, która wyróżnia konkretne miejsce powstania. Miód, który powstaje wiosną jest jasny, delikatniejszy i słodki, natomiast późniejszy jest zdecydowanie ciemniejszy, a jego słodycz przełamuje nuta goryczy.

Dla zdrowia, młodości i urody

Rozliczne właściwości miodu wielokwiatowego sprawiają, że jest idealny nie tylko w kuchni, ale także i z powodzeniem znajduje swoje zastosowanie także w kosmetyce i profilaktyce zdrowia.

Co ciekawe, jest miodem, który wyróżnia się niskokalorycznością i może być stosowanym w dietach oczyszczających i odchudzających. Oczyszcza jelita, wspomaga trawienie i jest zbawienny w nieżycie jelit. Perfekcyjny skład pierwiastków i enzymów korzystnie wpływa na przemianę materii, a dodatkowo podnosi odporność na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych. Uważa się również, że jest on naturalnym antybiotykiem zabijającym bakterie, wirusy oraz grzyby. Jego właściwości docenione zostały przez specjalistów zajmujących się leczeniem anemii oraz alergii. Powinny po niego sięgać osoby dbające o zachowanie młodzieńczego wyglądu. Miód wielokwiatowy jest składnikiem maseczek odżywczych, wygładzających oraz eliminujących wysuszenie skóry.